Vitaliteit is een hot topic! Je komt het overal tegen. Is het sec een populaire term of een concreet speerpunt? Bij wie ligt de verantwoordelijkheid en…is het een keuze of noodzaak?
Als je het woord vitaliteit opzoekt kom je verschillende omschrijvingen tegen. Vitaliteit is afgeleid van het Latijnse woord Vita, wat leven betekent. Er wordt ook wel gezegd dat iemand vitaal is als lichaam, hoofd, hart en ziel in balans zijn.
Die omschrijving zette mij aan het denken. Want hoe verhoudt zich dat op de werkvloer? Bij veel bedrijven staat vitaliteit op de agenda als HR speerpunt. Het is alom bekend dat een gezonde en tevreden werknemer meer toegevoegde waarde levert in zijn werk en minder ziekteverzuim heeft. Dat wil je natuurlijk als werkgever maar wanneer of hoe bereik je dit? Je kunt vitaliteit mijns inziens stimuleren maar niet bewerkstelligen. Faciliteiten als een fietsplan, fitnessabonnement, gezond eten in de kantine, goed ingerichte werkplekken en flexibele werktijden zullen zeker bijdragen aan de tevredenheid van je medewerkers. Maar…worden deze zaken ook gebruikt en spreek je dan wel de doelgroep aan die het nodig heeft of bereik je met deze faciliteiten juist de medewerkers die al vitaal zijn?
Naast de fysieke gezondheid, is de mentale gezondheid van je medewerkers misschien nog wel belangrijker. Dit is aan de buitenkant vaak niet te zien. Hoe krijg je mensen in beweging zodat ze hier iets mee doen? De kop in het zand steken is lekker makkelijk en wordt dan ook vaak gedaan, zowel door de leidinggevende als de medewerker. De angst voor het verlies van je baan, bezuinigingen en leidinggevenden die niet oprecht geïnteresseerd zijn maken het niet makkelijk om je uit te spreken.
Enkele jaren geleden ben ik zelf behoorlijk met de neus op de feiten gedrukt. Ik had wel eens last van mijn rug maar dat ging altijd weer voorbij. Op een ochtend liep ik naar mijn werk en maakte een verkeerde beweging. Van het ene op het andere moment kon ik niets meer. Conclusie, nog net geen hernia maar als ik zo door zou gaan dan zou het hier wel op uit kunnen draaien. Fysieke klacht zou je zeggen en dat was op dat moment ook zeker het geval. Echter lag de oorzaak dieper. Mijn manager destijds zag dit en is met mij verder in gesprek gegaan. Zij heeft me doorverwezen naar een coach die me heeft geholpen inzicht te krijgen in het ontstaan van mijn fysieke klachten. Enkele ingrijpende gebeurtenissen privé en onverwerkte zaken uit het verleden lagen eraan ten grondslag. Ik ben enorm blij dat ik dit heb mogen aanpakken en heb er tot op de dag van vandaag profijt van!
Vitaliteit is naast een populaire term dus wel degelijk een (HR) speerpunt, maar dit geldt zeker nog niet voor alle bedrijven. Het is mijns inziens al lang geen keuze meer maar keiharde noodzaak. In de krapper wordende arbeidsmarkt wil je talent binnenhalen en goede medewerkers binden om bij je te blijven. En als ze in dienst zijn wil je dat ze gezond zijn, toegevoegde waarde bieden en lol in hun werk hebben. Om echt het verschil te maken zou ik naast het fietsplan en het fitnessabonnement op maat gemaakte opties bieden. Weet wat je medewerkers aanspreekt, kijk naar wat nodig is en ben creatief.
The sky is the limit!
Comentários