top of page
Zoeken
Foto van schrijverSuzanne Theeuwen

Wat drijft jou écht?

Bijgewerkt op: 3 jul. 2023

De vraag “wat drijft jou in je werk?” blijkt vaak niet zo eenvoudig te beantwoorden. Geen onbekende vraag overigens, ik denk dat iedereen deze wel eens voorgelegd heeft gekregen in bijvoorbeeld een assessment of sollicitatiegesprek. Het zet je aan het denken en zoomt dieper in op jouw voorkeur, waarden en houding. Vragen als;


Waar kom jij je bed voor uit? Wat vind je belangrijk? En waar wordt jij nu écht blij van?


Onlangs werd ik zelf aan het denken gezet over mijn drijfveren. Bovenstaande vragen kwamen in een gesprek met een collega spontaan voorbij. Het werd een amusant en ook wel een diepgaand gesprek. Ondanks dat we voor dezelfde werkgever werken en deels dezelfde taken hebben verschillen onze drijfveren. In mijn geval leer ik graag nieuwe mensen kennen en ben ik geïnteresseerd in hun verhaal. Ik ben benieuwd naar waarom ze doen wat ze doen, wat ze belangrijk vinden, welke keuzes ze hebben gemaakt en wat ze zoeken in een vervolgstap in hun carrière. Mijn collega, altijd iemand die doorvraagt en mensen aanspoort om dieper na te denken, vroeg me “waarom dan?” Dit geeft antwoord op het ‘hoe’ en ‘wat’ maar nog niet over het ‘waarom’. Om eerlijk te zijn moest ik daar even over nadenken.         


Deze week sprak ik een kandidaat die deze vraag perfect wist te beantwoorden. Dat is overigens niet altijd zo geweest. Het tegenovergestelde zelfs, ze had voorheen geen idee wat ze precies wilde doen. Ze was goed in cijfers en analytisch sterk en vanuit die competenties heeft ze een studie en ook een baan gekozen. Van haar werkgever kreeg ze de kans om uiteindelijk door te stromen naar een leidinggevende rol. Die kans heeft ze na enige twijfel aangegrepen. Nu, heel wat jaren later weet ze dat juist deze stap haar dichterbij haar drijfveer heeft gebracht; het begeleiden en coachen van mensen. Waarom? Zodat ze in hun kracht komen en ontdekken waar ze echt blij van worden in hun werk.


Dit gesprek bracht me bij mijn ‘waarom’. Om uit elk gesprek nieuwe inzichten te halen en mijn kandidaten iets mee te geven om over na te denken. Dit kan zijn op het gebied van kennis en ervaring maar ook op persoonlijk vlak. Doordat mijn drijfveer veelvuldig in mijn baan terugkomt heb ik gemerkt dat er een enthousiasme en aanstekelijkheid bij mij is ontstaan waarmee ik anderen kan inspireren. Dat ervaarde ik ook bij de kandidaat die ik sprak, door haar enthousiaste verhaal werd ik geïnspireerd om dit blog te schrijven. Ik heb aan den lijve ondervonden hoe waardevol het is om uitgedaagd te worden om dieper na te denken over wat mij beweegt in mijn werk, en vooral ook waarom dat zo is.


Weet jij wat jou drijft in je werk en waarom? Daag jezelf eens uit om hier dieper over na te denken en ga in gesprek met een collega, je partner of vriend/vriendin. Ik gun je deze waardevolle inzichten én mooie gesprekken.


Wat is jouw drijfveer?


200 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page